Pályázat

Pályázati és projekttanácsadás

Ha Ön szeretne faapríték tüzelésű hőellátást, mindenképpen keressen fel minket egy sikeres pályázat, projekt elérése érdekében, hiszen mi gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezünk a faapríték felhasználásának lehetőségei és az ahhoz szükséges infrastruktúra tekintetében.

Számos fűtőműnek, erőműnek, vállalkozásnak, intézménynek szállítunk faaprítékot, ezért több éves ismeretanyaggal rendelkezünk a faaprítékos rendszerek kialakítása terén.

 

Elnyert Európai Uniós támogatások

I.

Pályázati adatok:

Projekt címe: Magyar mező- és erdőgazdálkodási melléktermékre alapozott fenntartható energetikai célú faapríték termelési rendszer gépfejlesztése a Hepik Bt-nél a hazai erőforráson alapuló decentralizált energetikai rendszerek támogatásával.

VP5-8.6.1-17 Projekt azonosító: 1849594336

Támogatás összege: 99.999.999.- Ft

Támogatás mértéke: 50%

Projekt kezdete: 2017.06.23.

Projekt befejezése: 2018.04.09.

A pályázat rövid összefoglalása:

A Hepik Bt. a pályázatban bővítette a gépparkját egy erdészeti közelítőgéppel és egy mobil faaprítógéppel, amellyel a magyar mezőgazdasági és erdőgazdálkodási melléktermékre alapozott fenntartható energetikai célú faapríték termelési rendszer gépfejlesztését valósítja meg, a hazai erőforráson alapuló decentralizált energetikai rendszerek támogatásával.

II.

Pályázati adatok:

Projekt címe: Dendromassza melléktermékre alapozott fenntartható energetikai célú faapríték termelési rendszer gépfejlesztése a Hepik Bt-nél

VP5-8.6.1-17 Projekt azonosító: 3057577866

Támogatás összege: 99.999.999.- Ft

Támogatás mértéke: 50%

Projekt kezdete: 2021.02.01.

Projekt befejezése: 2021.12.31.

A pályázat rövid összefoglalása:

Hazánkban az erdőgazdálkodás során a vágástéri apadék (fakitermelés után megmaradó vékony ág és gallyanyag) kb. 50%-át még ma is a vágástéren elégetik. Pedig a magyar zöldenergia részarány célok eléréséhez, egyre több hazai biomassza bázisú fűtőmű létesül és igényli e vágástéri melléktermék feldolgozását és hozzájuk történő értékesítését. A faaprítékunk kiváltja a jelenleg még sokszor vastag tűzifa vagy rönkanyag leaprításából készített aprítékot. A vágástéri apadék feldolgozása a magyar erdőgazdálkodót korábban e nem hasznosított termék értékesítésével új bevételhez juttatja, amelyből következik, hogy az ebből fakadó növekedési igényt csak újabb közelítőgép és speciális erdészeti tehergépjárművel lehet kielégíteni.

III.

Pályázati adatok:

Projekt címe: Klímaváltozás hatását csökkentő, fenntartható erdőfelújítási és fakitermelési rendszerek gépfejlesztése a Hepik Bt-nél

VP5-8.6.1-17 Projekt azonosító: 3240476244

Támogatás összege: 99.999.999.- Ft

Támogatás mértéke: 50%

Projekt kezdete: 2021.01.01.

Projekt befejezése: 2022.06.30

A pályázat rövid összefoglalása:

A Hepik Bt. fejlesztésének célja a fenntartható fakitermelési, erdőtelepítési és a faapríték-felhasználói kör utóbbi időben drasztikusan megemelkedett minőségi elvárásának kielégítése. A faapríték felhasználóink alapvetően fűtőerőművek vagy erőművek, akik a hatásfokuk optimalizálása céljából egyre inkább homogén, szárazabb, valamint hosszabb frakciókat egyáltalán nem tartalmazó faaprítékot, valamint tűzifát igényelnek. Az elmúlt évben felerősödött az a tendencia, hogy a magas nedvességtartalmú, a nagy mennyiségű por frakció és a 7 cm-nél hosszabb faapríték frakciót tartalmazó rakományainkat az erőművek nem vették át. A faapríték visszaszállítása, kirostálása jelentős többlet költséget okozott. A faaprítógép gyártók óriási erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett egyenletes homogenitási igénynek eleget tudjanak tenni.